Titerbepaling

Waarom: een volledige serie prikken betekent niet altijd dat je ook antistoffen hebt aangemaakt (non-respons). Zonder antistoffen ben je niet beschermd. 

Wat kost het? tussen de 58 en 100E

Duur: 1 tot 4 weken tussen bloed afnemen en uitslag

Hoe: Bij een titerbepaling wordt een klein beetje bloed afgenomen en getest op aanwezigheid van antistoffen. Het doel van deze test is om te bepalen of je nog voldoende bescherming hebt tegen een ziekte (bloedwaarden boven een 3 IU/ml). Dit gebeurd met een RFFIT test (rapid fluorescent focus inhibition test).

Afwijking protocol vleermuiswerker van protocol vakantieganger: De maat voor de hoeveelheid antistoffen ligt gebruikelijk tussen 0 en 20 IU/ml. Voor vakantiegangers wordt vaak bekeken of de waarden hoger of lager is dan 2 IU/ml. Als vleermuiswerker wil je a) een iets grotere zekerheid (>2 IU/ml) en b)is het ook wel handig een exacte uitslag te kennen. Dit betekent dat je bij de test duidelijk moet aangeven dat je exact wil weten hoeveel antistoffen je hebt (je bloedwaarden moeten volledig worden uitgetitreerd). Dit kost mogelijk extra, maar als je waarden erg hoog zijn betekent dit ook dat je niet elk jaar je titer waarden hoeft te meten. Dus netto scheelt het kosten.

Voor het eerst een serie rabiës prikken?

Wat kost het? ca 30 E per prik

Hoe?  via een vaccinatie polikliniek (ziekenhuis) kun je een afspraak maken voor een serie rabiës prikken met het verzwakte rabiës virus (pre-expositieprofylaxe). Bij een eerste set prikken krijg je 3 prikken (intramusculair of intradermaal). Dag 0, dag 7 en dag 21-28. Je lichaam denkt dat het te maken krijgt met een echt rabiës virus en gaat antistoffen maken.

Respons bepalen: Vanaf dag 70 (dus zo’n 4-5 weken na de laatste vaccinatie van de primaire serie) moet je een afspraak maken voor een titerbepaling. Deze test heb je dus nodig om zeker te weten dat je antistoffen hebt aangemaakt. Alleen een serie vaccinaties zonder titerbepaling is dus NIET genoeg!

Booster

Vanaf een jaar na een serie prikken kan de hoeveelheid antistoffen in je lichaam dalen. Dan kan het nodig zijn een booster (één extra vaccinatie) te nemen. Aangeraden wordt één jaar na de primaire serie hoe dan ook een booster te halen.

Al eerder serie prikken gehad?

- Theoretisch geldt bij een serie prikken de volgende bescherming in jaren. Na primaire serie: 1 jaar. Daarna een booster plus titerbepaling. Vanwege het risico op non-respons dient hoe dan ook een titer bepaald te worden.

- Hier een overzicht van de gangbare veiligheidsnormen:

  • <0,5 IU/ml. Geen bescherming tegen rabiës. Een primo vaccinatie serie is wenselijk, gevolgd door een titerbepaling.
  • 0,5-2,5 IU/ml. Zeer lage bescherming tegen rabiës. Als er professionele risico’s bestaan moet men een booster vaccinatie krijgen. Jaarlijkse titerbepaling
  • 2,5-10 IU/ml. Goede bescherming tegen rabiës. Reguliere titerbepaling nodig.
  • >10 IU/ml. Zeer goede bescherming tegen rabiës. Titerbepaling minstens elke 5 jaar (wij raden aan om het jaar)
  • >10 is in Brussel de afkapwaarde bij titer bepalen

Na een periode van bijvoorbeeld ernstige griep raakt je immuun systeem uitgeput en zou het zomaar kunnen dat ook je rabiës antistoffen minder worden. Omdat je met het hanteren van vleermuizen een serieuze kans heb tot blootstelling aan het rabiës virus, moet je vaak genoeg je titerwaarde laten controleren, wil je vleermuizen blijven hanteren.