Om veldwerkers op een verantwoorde manier vleermuizen te laten vangen en hanteren, is een opleidingstraject ontwikkeld. Dit traject is gekoppeld aan het de verstrekking van de machtingen voor het vangen van vleermuizen. 

Definities:

  • Vangen: het actief vastpakken van een vleermuis. Naast de vangmiddelen zoals een mistnetten en harptraps zijn ook vleermuiskasten volgens deze definitie een vangmiddel.
  • Zelfstandig vanger: iemand die voldoet aan de eisen van zelfstandig vanger (Praktijk: 3 GO's Theorie: Theoretisch examen gehaald. Dit persoon vangt en hanteert zelfstandig vleermuizen
  • Opleider: iemand die zelfstandig vangers opleidt
  • Opleidersgroep, Klankbordgroep en Commissie Vleermuishanteren: Degene die de kwaliteit van het vleermuisvangsysteem waarborgd

Het opleidingstraject van het vleermuisvangsysteem verloopt in twee stappen. De eerste stap is het opdoen van ervaring in het veld onder begeleiding van zelfstandig vangers en opleiders (de competenties die je daarbij leert kun je hier vinden). Nadat je voldoende ervaring hebt, dienen drie opleiders te erkennen dat je zelfstandig mag gaan vangen (ook wel het verzamelen van 3 “go’s” genaamd). Hiervoor vullen die opleiders dit formulier. Stap twee is het behalen van een theorie-examen (meer informatie over het examen kun je hier vinden). Als je beide hebt volbracht, krijg je de status van zelfstandig vanger en kun je bij de Commissie van het Vleermuisvangsysteem een projectplan indienen volgens dit formulier om een machtiging te krijgen voor het vangen van vleermuizen.