Veelgestelde vragen

Ik wil leren vleermuizen vangen, en nu?

Leuk! Welkom!

We begrijpen dat het voor mensen lastig kan zijn om voor het eerst mee te gaan met het vangen van vleermuizen, dus hier antwoorden op enkele algemene vragen.

Hoe kan ik een keer mee om te kijken bij het vangen van vleermuizen

Door meerdere mensen worden eigenlijk elk jaar vleermuizen gevangen in verscheidene projecten, verspreid door het land. Wanneer dit activiteiten zijn waarbij bezoekers welkom zijn, zullen deze worden geplaatst op de agenda op deze website. Hierbij wordt de naam van de vanger en contactinformatie gegeven. Wil je een keer mee om te kijken hoe één en ander gaat, neem dan vooral contact op en de kans is groot dat je een keer mee kan.

Wat moet ik verwachten op een vangavond?

Er kunnen natuurlijk nooit garanties worden gegeven dat er vleermuizen worden gevangen, of dat de doelsoort wordt aangetroffen. Wel zullen de vangers proberen om zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden, en wanneer mogelijk gevangen dieren te laten zien. De vleermuis gaat echter altijd voor, en zal in sommige gevallen snel moeten worden vrijgelaten zonder dat er mogelijkheid is voor foto’s.

Voor de duidelijkheid: ook al ben je volledig gevaccineerd, dat je meegaat op een vangactie betekent niet dat je ook een dier mag hanteren. Dit wordt ter plekke bepaald door de vangleider.

Hoe zit het met hondsdolheid / rabiës?

Van enkele soorten in Nederland is bekend dat ze drager kunnen zijn van een rabiës-virus. Hoewel de kans vrij klein is, willen wij geen risico nemen. Hierom eisen we dat iedereen die vleermuizen hanteert voldoende gevaccineerd is tegen rabiës, en een recente titer heeft van voldoende waarde. Kijk voor meer informatie op de pagina op deze site over dit onderwerp.

Wat als ik meer wil leren, en niet alleen mee wil kijken?

Als je serieus bent in het leren van vleermuizen vangen, wordt er jaarlijks een vangcursus gegeven, waarbij theorie wordt afgewisseld met vangacties en/of het controleren van vleermuiskasten. Hier worden de deelnemers opgeleid zodat ze veilig vleermuizen kunnen hanteren en beschrijven. Op deze cursussen zijn dan ook meerdere opleiders aanwezig, zodat de deelnemers goed begeleid kunnen worden, en tijdens de vangacties wordt meer tijd genomen zodat iedereen rustig dieren kan hanteren en hun vaardigheden kunnen oefenen.

Ben ik de doelgroep voor de vangcursus?

Wil je alleen eens meekijken om te zien hoe dit onderzoek wordt gedaan, of om een vleermuis te zien, hebben we liever dat je eens meegaat bij een reguliere vangactie. Zo houden we de plekken op de cursus beschikbaar voor de mensen die meer willen leren. Als je serieus wilt leren om vleermuizen te vangen, kom dan vooral mee. We hopen wel dat deelnemers al wat meer basiskennis over vleermuizen hebben, zoals algemene ecologie en een welke soorten in Nederland voorkomen. Dit wordt tijdens de cursus niet behandeld, het gaat specifiek over het vangen van vleermuizen en beschrijven in de hand.

Hoe moet ik me opgeven voor de vangcursus?

Zodra dingen als datum, locatie en planning bekend zijn, zal er een aankondiging worden geplaatst op de agenda op deze website. Ook zal er een e-mail worden gestuurd naar de nieuwsbrief van vleermuizenvangen.nl. Op deze aankondiging zal ook staan waar je je kan opgeven, hoe en wanneer. Losse mailtjes met opgaves worden niet in behandeling genomen.

Nieuwsbrief?

Ja, er bestaat een mailinglijst voor mensen die geïnteresseerd zijn in het vangen van vleermuizen. Hierop worden enkele malen per jaar mailtjes gestuurd met aankondigingen e.d. Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat als ik zelf vleermuizen wil gaan vangen?

Om zelf het veld in te gaan om vleermuizen te vangen, moet je eerst zelfstandig vanger worden. Dit betekent dat je netten mag bezitten, projectaanvragen mag doen en in je eentje (binnen een project) vleermuizen mag gaan vangen. Het is niet vereist om dit te zijn als je het leuk vindt om alleen mee te helpen, alleen als je dit zelfstandig wilt gaan doen.

Hoe wordt ik zelf zelfstandig vanger?

Het is niet zo dat als je naar de vangcursus gaat, je automatisch zelfstandig vanger bent, of dat je per sé naar de vangcursus moet om zelfstandig vanger te worden (hoewel we het wel aanraden). Om zelfstandig vanger te worden, moet je een theorie-examen voldoende afsluiten. Dit zal vragen bevatten over kenmerken van soorten, het beschrijven van individuele dieren, ethische richtlijnen en algemene zaken omtrent het vangen. Naast het theorie-examen dienen ook drie GO’s van opleiders te worden behaald. Hierbij kijken opleiders (een groep ervaren zelfstandig vangers die helpen met het opleiden van nieuwe vangers) naar je vaardigheden, en of je zelfstandig bezig kan.

En mag ik dan overal vangen?

Nee, ook zelfstandig vangers mogen niet zomaar vleermuizen vangen. Voor een project dient een aanvraag te worden gedaan, die wordt gekeurd door een commissie op o.a. ethiek. Als zij de aanvraag goedkeuren, zal de Zoogdiervereniging je machtigen om onder de voorwaarden in de aanvraag gebruik te maken van hun ontheffing.